Autisme, het voorspellende brein en prikkelverwerking
Lezing op aanvraag.
Lezing op aanvraag
Je kan deze lezing bestellen voor jouw organisatie. Wij contacteren je dan om de prijs en andere concrete zaken af te spreken.
OPGELET: dit is dus geen online lezing die je kan streamen of bekijken.
Het standaardidee over de hersenen met zijn input (perceptie van stimuli), verwerking en output (reactie, gedrag), was in het verleden erg nuttig, maar lijkt onjuist te zijn in het licht van recente ontdekkingen in de hersenwetenschap. De hersenen ontvangen niet zomaar informatie van de zintuigen, ze gebruiken de zintuigen in feite om hun eigen voorspellingen over de wereld te controleren. De zintuigen geven geen input, ze geven feedback. De hersenen verwerken dus geen prikkels of binnenkomende informatie, maar verwerken in feite het verschil tussen hun eigen model van de wereld en de feedback die van de zintuigen komt, ook wel voorspellingsfouten genoemd.
Deze nieuwe ontdekking heeft een impact hebben op hoe we kijken naar de sensorische problemen bij autisme. Als de hersenen niet zomaar informatie van de zintuigen ontvangen, maar de input voorspellen en hun eigen voorspellingen controleren, betekent dit dat we zintuiglijke problemen niet langer als sensorisch moeten zien, maar meer als voorspellingsfouten. En dit zal leiden tot een verandering in onze benadering van sensorische problemen bij autisme.
In deze lezing leggen we kort uit wat het voorspellende brein is, maar we staan vooral bij de gevolgen voor onze ideeën over de zintuiglijke problemen bij autisme. Als het menselijk brein geen prikkels verwerkt, maar wel voorspellingsfouten, is prikkelarm dan wel synoniem van autismevriendelijk? We doen uit de doeken dat we bij onze sensorische interventies best ook rekening houden met de voorspelbaarheid van sensorische prikkels. Omdat, in het licht van het nieuwe hersenmodel, onzekerheid en onvoorspelbaarheid meer bijdragen aan sensorische overbelasting dan de prikkels zelf.