man bedekt oren hypersensitief.jpg

Autisme, het voorspellende brein en prikkelverwerking

Zijn de sensorische problemen in autisme wel sensorisch?


Price (excl. VAT): €32,65
Price (incl. VAT): €39,50
VAT: 21%
Please enter the number of participants below. You will be able to enter the details of the participants when confirming your order.

Online lezing: dinsdag 30 november 2021 - 19:00 - 21:00

Inloop vanaf 18:45

Start lezing: 19:00

Vraag en antwoord (Q&A): 20:45

Einde lezing: 21:00

Het standaardidee over de hersenen met zijn input (perceptie van stimuli), verwerking en output (reactie, gedrag), was in het verleden erg nuttig, maar lijkt onjuist te zijn in het licht van recente ontdekkingen in de hersenwetenschap. De hersenen ontvangen niet zomaar informatie van de zintuigen, ze gebruiken de zintuigen in feite om hun eigen voorspellingen over de wereld te controleren. De zintuigen geven geen input, ze geven feedback. De hersenen verwerken dus geen prikkels of binnenkomende informatie, maar verwerken in feite het verschil tussen hun eigen model van de wereld en de feedback die van de zintuigen komt, ook wel voorspellingsfouten genoemd.

Deze nieuwe ontdekking heeft een impact hebben op hoe we kijken naar de sensorische problemen bij autisme. Als de hersenen niet zomaar informatie van de zintuigen ontvangen, maar de input voorspellen en hun eigen voorspellingen controleren, betekent dit dat we zintuiglijke problemen niet langer als sensorisch moeten zien, maar meer als voorspellingsfouten. En dit zal leiden tot een verandering in onze benadering van sensorische problemen bij autisme.

In deze online lezing zullen we kort uitleggen wat het voorspellende brein is, maar vooral stil staan bij de gevolgen voor onze ideeën over de zintuiglijke problemen bij autisme. Als het menselijk brein geen prikkels verwerkt, maar wel voorspellingsfouten, is prikkelarm dan wel synoniem van autismevriendelijk? We doen uit de doeken dat we bij onze sensorische interventies best ook rekening houden met de voorspelbaarheid van sensorische prikkels. Omdat, in het licht van het nieuwe hersenmodel, onzekerheid en onvoorspelbaarheid meer bijdragen aan sensorische overbelasting dan de prikkels zelf.